Wang Guoqiang, a Kínai Népköztársaság Egészségügyi és Családtervezési Bizottságának miniszterhelyettese, a Hagyományos Kínai Gyógyászat Állami Hivatalának vezetője
tartott előadást a Hagyományos Kínai Gyógyászat (TCM) fokozatos nemzetközi térnyeréséről a Külügyi és Külgazdasági Intézetben 2016. május 27-én.

Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója köszöntőjében röviden ismertette a magyar-kínai együttműködés sikereit és terveit, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, dr. Rétvári Bence megnyitó beszéde követett.

Az államtitkár kiemelte, hogy az Európában egyre nagyobb térhódítással bíró hagyományos kínai gyógyászat a magyar emberek körében is jelentős népszerűségnek örvend, ezért fontos, hogy minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítsanak a kínai gyógyászat közelebbi megismeréséhez. A kínai-magyar gazdasági és diplomáciai kapcsolatok folyamatosan bővülnek, melynek sikerességét az EMMI és a Hagyományos Kínai Gyógyászat Állami Hivatala által közösen aláírt szándéknyilatkozat is bizonyít: egy Budapesten felállítandó Közép-és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató-és Kutató Központ létrehozásáról állapodtak meg a felek.

Wang Guoqiang előadása során ismertette a hagyományos kínai orvostudomány kialakulását, fejlődését és nemzetközi terjedését. A kínai gyógyászat elméleti alapja - miszerint a természet és az ember egy közös egységet alkot - a kínai nép kultúrájától el nem választható. A nyugati orvostudománnyal ellentétben nem a betegség kezelésére, hanem a betegség megelőzésére, a belső diszharmónia kezelésére helyezi a hangsúlyt.

A hagyományos kínai orvostudomány fejlesztését a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése a hagyományos orvostudományi törvényben is rögzítette. Az egészségügyi tervezetben olyan fejlődést támogató intézkedések kapnak szerepet, mint a hagyományos kínai orvostudomány oktatási rendszerének fejlesztése (jelenleg 27 ilyen típusú egyetem működik), szolgáltató rendszerek létrehozása városokban és vidéken egyaránt, klasszikus kínai orvostudományon alapuló kutatások, klinikai kutatóbázisok létrehozása. A tudományos kutatás most is sok területen zajlik jelentős eredmények felmutatásával.

A miniszterhelyettes továbbá hangsúlyozta, hogy Kína nagy figyelmet szentel a magyar hagyományos orvostudomány fejlesztésének is, egyben támogatja azon egészségügyi tervek elfogadását, melyek a magyar kormány hagyományos kínai orvostudomány melletti elkötelezettségét erősíti.