A Külügyi és Külgazdasági Intézet, együttműködve a Koreai Nemzeti Diplomáciai Akadémiával, egynapos konferenciát szervezett 2016. október 13-án a koreai és a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. A rendezvény során a visegrádi országok szakértői a Koreai-félsziget esetleges jövőbeni egyesítése fényében osztották meg a közép-európai rendszerváltások tapasztalatait koreai partnereikkel.

A konferenciát dr Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár nyitotta meg; hangsúlyozta, Magyarország – a többi visegrádi országgal karöltve – örömmel osztja meg a tranzitológia tanulságait. Ezt követően dr Duk-Min Yun, a Koreai Nemzeti Diplomáciai Akadémia kancellárja tartott beszédet, melyben érdekes áttekintést nyújtott az Észak-Koreában zajló gazdasági és társadalmi folyamatokról, valamint az észak-koreai atomprogram regionális és biztonságpolitikai hatásairól.

Az első panelbeszélgetés témája az intézményi reform, valamint az igazságszolgáltatás volt. Történelmi párhuzamok mentén az előadók olyan fontos kérdéseket érintettek, mint pl. az elitek változó szerepe, a lusztrálás és az amnesztia közti egyensúly, ill. az emberi jogok és a jogállamiság kérdései.

A második panelbeszélgetés a hadsereg és rendőrség reformjáról szólt. A közönség részletesen megismerhette a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel haderőreform folyamatát és következményeit, különös tekintettel a depolitizálásra, a decentralizációra és a demilitarizálásra. A koreai előadó ezután érzékletesen bemutatta az észak-koreai hadsereg tekintélyelvű, diktatórikus felépítését.

Végezetül Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója tartotta a rendezvény záróbeszédét. Egy neves koreai közmondásra hivatkozva – miszerint akkor is érdemes útbaigazítást kérni, ha már tudjuk az utat – kiemelte, a két térség országai rengeteget tanulhatnak egymástól, és a konferencia a tapasztalatcsere szempontjából kifejezetten sikeresnek mondható.