A Think Visegrad - V4 think-tank platform egy regionális és stratégiai kérdésekkel foglalkozó, strukturális párbeszédek kezelésére létrehozott hálózat. A hálózat a Visegrádi Együttműködés (V4) számára kulcsfontosságú témákat vizsgál és ajánlásokat tesz a V4 tagállamok kormányainak, a csoport soros elnökségének és a Nemzetközi Visegrádi Alapnak. A Think Visegrad többek között a következő területekkel foglalkozik: energiabiztonság, V4 belső kohézió, EU intézmények és politikák, Nyugat-Balkán, Keleti Partnerség országaival való kapcsolat, fejlesztési támogatás, hard security, környezetvédelem, roma-kérdés, migráció, közlekedés.

A 2011-2012-es cseh elnökség egyik fő prioritása egy think-tank hálózat létrehozása volt. Ez a Nemzetközi Visegrádi Alap finanszírozásának köszönhetően meg is valósult: 2012-ben hozták létre nyolc V4-es kutatóközpont és intézet közreműködésével.

A Think Visegrad alapító tagjai:

Central European Policy Institute, Centre for Eastern Studies, EUROPEUM—Institute for European Policy, Institute of East-Central Europe, Institute of International Relations, Research Center of the Slovak Foreign Policy Association, az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány és a Külügyi és Külgazdasági Intézet.

A think-tankek törzshálózatának célja, hogy átfogó és minden részletre kiterjedő, hosszú elemzéseket, valamint a legfrissebb, sürgető kérdéseket érintő rövidtávú értékeléseket készítsen, melyek a visegrádi együttműködés legfontosabb prioritásaira összpontosítanak. A platform éves ösztöndíjprogramokat is koordinál.

A hálózat minden tagja emellett évente vendégül lát egy nem V4-es országból érkező kutatót, aki tudományos munkát folytathat az intézetében, készít egy tanulmányt és nyilvános előadást is tart a kutatási témájából.

Egy másik ösztöndíjprogram pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a hálózat egyes tagországai 4-4 kutatót vendégül lássanak, akiket a washingtoni Center for European Policy Analysis (CEPA) delegál. Ezt a programot a Nemzetközi Visegrádi Alap és a visegrádi külügyminisztériumok együttesen támogatják.

Projekt időtartama: 2012.09.17.-2014.10.31.

Projekt koordinátor: Béres Mária