Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Indiai Világtanulmányok Tanácsa és a Külügyi és Külgazdasági Intézet a két szervezet közötti kooperációról október 16-án az Országházban.

Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke bilaterális találkozón fogadta Mohammad Hamid Anszarit, India Alelnökét 2016. október 16-án, az Országházban. A rendezvény apropóján együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Indiai Világtanulmányok Tanácsa és a Külügyi és Külgazdasági Intézet a két szervezet közötti kooperációról október 16-án az Országházban. A Külügyi és Külgazdasági Intézetet Schőberl Márton, a KKI főigazgatója képviselte, aki Rahul Chhabra, India budapesti nagykövetével közösen írta alá ünnepélyes keretek között a dokumentumot.

A tudományos kooperáció mellett a két fél részéről megegyezés született a Belügyminisztérium és az indiai Víz-, Folyógazdálkodási és Gangesz helyreállítási Minisztériuma között a vízgazdálkodás területén, illetve szó esett a terrorizmus felszámolásának szükségességéről is, melynek globális kereteken belül kell megtörténnie.

Az ünnepélyes aláírási ceremóniát követő sajtótájékoztató során a magyar kormányfő kitért arra, hogy a magyar ipar technológiai színvonalát folyamatosan újítani kell, melyhez fontos az indiai beruházások jelenléte. 2014-2015-ben Magyarországon a legnagyobb zöldmezős ipari beruházó India volt, továbbá a két fél készen áll arra, hogy a magyar innovációs újításokat, a kutatás-fejlesztés eredményeit közösen használja és aknázzuk ki az újabb lehetőségeket – tette hozzá Orbán Viktor. Ennek érdekében technológiai munkacsoport felállítását szorgalmazták a felek, hogy az innováció területén rendelkezésre álló képességeket és kapacitásokat összekapcsolják. A találkozón kiemelt figyelmet kapott még a hadiipari, filmipari és mezőgazdasági együttműködés is.

Forrás: MTI