A Külügyi és Külgazdasági Intézet 2016. október 12-én a "Battle for Europe – the place of Ukraine in this fight" című rendezvény keretében vendégül látta Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettest.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet 2016. október 12-én a "Battle for Europe – the place of Ukraine in this fight" című rendezvény keretében vendégül látta Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettest. Előadása során a külügyminiszter-helyettes úr vázolta a képviselt ukrán tárgyalási pozíciót és érdekeket a Minszki békefolyamat keretében folytatott egyeztetések során, illetve kapcsolódó megállapodások végrehajtási helyzetét. Kitért továbbá az ország jelenlegi biztonságpolitikai és gazdasági helyzetére is.

A rendezvényt Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója nyitotta meg. Bevezetőjében hangsúlyozta Ukrajna különleges jelentőségét Magyarország számára a Keleti Nyitás politikája szempontjából, valamint a két ország közötti szoros történelmi és gazdasági kapcsolatokat - különös figyelmet szentelve a kárpátaljai magyar kisebbségnek. A főigazgató úr kiemelte, hogy Magyaroroszág készen áll Ukrajna adminisztratív és strukturális reformjainak támogatására – beleértve a decentralizáció törekvéseket is -, hogy az ország minél hamarabb megfelelheseen az EU követelményrendszerének a határokon átnyúló gazdasági együttműködés elmélyítése érdekében.

Prisztajko külügyminiszter-helyettes úr ismertette a Krím-félsziget Oroszország általi elcsatolásával járó ukrán veszteséget és a többek között 2 millió egykori ukrán állampolgár, a katonai bázisok és az ott állomásozó haditengerészeti egységek, valamint olaj- és gázmezők elvesztésével járó új geopolitikai és gazdasági kihívásokat. Ezután Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójának kérdéseit követően kitért a konfliktus által generált elvándorlásra is a kelet-ukrajnai területekről, illetve az ott harcoló orosz csapatok katonai erejére, stratégia helyzetére, financiális hátterére és logisztikai-utánpótlási módszerére. Prisztajko úr elmondta, több mint 40 munkacsoporti egyeztetésen vannak túl a minszki folyamat keretében, a jelenlegi ukrán javaslatok a politikai megoldásra pedig azt a célt szolgálják hogy a harcoló erők kölcsönös visszavonása után Ukrajna területi integritása helyreálljon, illetve megkezdődhessen a konfliktus súlytotta területek újjáépítése.

A rendezvény második felében lehetőség nyílt a hallgatóság számára kérdéseket feltenni. Az érdeklődők az ukrán gazdaság fejlődési potenciáljáról, az IMF-kölcsön szükségességéről, a keleti felkelőkkel való békeegyzmény lehetőségéről, a minszki dialógus konstruktív előmozdításának nehézségeiről, lehetséges nemzetközi katonai és rendőri missziók realitásáról, az elveszetett területek visszaintegrálásának elképzeléséről és az ukrán külpolitika hazai támogatottságáról kérdeztek.


Végezetül Prisztajko külügyminiszter-helyettes úr hangsúlyozta a politikai rendezés jelentőségét a konfliktus lezárása érdekében, és országa elszántságát diplomáciai síkon.