2016. november 11-én, három nappal az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének megválasztása után, eredményértékelő kerekasztal-beszélgetést tartott a Külügyi és Külgazdasági Intézet. A rendezvényen meghívott szakértőként Dr. Magyarics Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerikai Főosztályának főosztályvezetője, Horváth Gábor újságíró és Ugrósdy Márton, a KKI kutatója vettek részt. A kerekasztal-beszélgetést Németh Bence, a KKI kutatója moderálta.

A kerekasztal-beszélgetés elején Németh Bence röviden ismertette a 2016. november 8-án lezajlott amerikai elnökválasztás eredményeit, mely szerint 290 elektori szavazattal a republikánus párt jelöltje Donald Trump diadalmaskodott a demokrata párt színeiben induló, 228 elektort megszerző Hillary Clinton felett.

 

A meghívott szakértők panelbeszélgetése az előválasztási kampány kiértékelésével kezdődött. Magyarics Tamás kiemelte, hogy a kampány során a két jelölt elfogadottsága igen alacsony volt; ugyanakkor Donald Trump változást sürgető kampányüzenetei kedvező helyzetet teremtett számára a fennálló rendszerrel elégedetlen szavazói csoportok között. Horváth Gábor véleménye szerint Hillary Clinton választási vereségéhez jelentősen hozzájárulhatott az is, hogy az előválasztási kampány során Bernie Sanders harciasabb és kívülálló karaktert tudott megtestesíteni. Ugrósdy Márton megfogalmazásában a 2016-os év a „lázadó jelöltek éve” volt az amerikai politikában. A KKI kutatója felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy fontos lesz figyelemmel követni, a republikánus, és a demokrata párt keretein belül végbemenő változásokat.

 

A beszélgetés folytatásaként, az elnökválasztás eredményeinek elemzése következett. A meghívott szakértők véleménye alapján Donald Trump győzelméhez szükség volt az úgynevezett „kékgalléros” illetve a vidéken elő választók „lázadására”, valamint jelentősen hozzájárult az elnökválasztás végkimeneteléhez az egyes államok szoros végeredménye is. Donald Trump a beszédei gyakran szembementek a politikai korrektséggel, amelyek üzenetével tudatosan célzott meg bizonyos szavazói rétegeket. Az előadók kihangsúlyozták azt, hogy az Egyesült Államok területén belül rendkívül magas a földrajzi mobilitás aránya a jelentős munkanélküliség miatt, mely szintén hozzájárulhatott az elnökválasztás végeredményéhez.

 

Donald Trump elnökségének első száz napjával kapcsolatban Ugrósdy Márton az újonnan megválasztott elnök adminisztrációjának összetétele mellett az államigazgatás középső szintjein dolgozó szakértők fontosságára hívta fel a figyelmet. Horváth Gábor és Magyarics Tamás aláhúzta a republikánus kongresszusi többség stratégiai jelentőségének fontosságát, és ennek a történelmi lehetőségnek a kihasználását. 

 

 A panel végén a szakértők vitaindító kérdésekre válaszoltak, melyek leginkább a várható amerikai külpolitikát célozták meg. Mindhárom előadó egyetértett abban, hogy az Egyesült Államok külpolitikájának prioritásaiban, illetve érdekeiben nem fog jelentős változás bekövetkezni, csupán hangsúlybéli eltérésekkel kell számolni.