KKI: új fejezet kezdődik

Publikálva: 2016. december 20.

2017. január elsején új fejezet kezdődik a Külügyi és Külgazdasági Intézet történetében.

Magyarország Kormánya még 2016. nyarán, az állami bürokrácia csökkentését célzó intézkedések kapcsán hozott döntést arról, hogy a Külügyi és Külgazdasági Intézet, mint központi hivatal, 2016. december 31-én megszűnik, és feladatait ezt követően a Demokrácia Központ Közalapítvány látja el.

Ez a döntés egy másfél éves, 2014. decemberében megkezdett átalakítási folyamat fontos mérföldkövét jelentette, hiszen lehetőséget biztosított arra, hogy a KKI feladataihoz, működéséhez, átalakuló szakmai profiljához jobban illeszkedő szervezeti formában működjön tovább.

A Demokrácia Központ Közalapítványt (DEMKK) 2005-ben alapította a Kormány, azzal a céllal, hogy a Közalapítvány és önálló jogi személyiséggel működő szervezeti egységei, a Tom Lantos Intézet (TLI) és a Demokratikus Átalakulásáért Intézet (ICDT) járuljon hozzá Magyarország azon törekvéséhez, hogy saját hozzáadott értékeivel aktív szerepet játsszon a nemzetközi színtéren.

Ebbe a szervezetbe kerül, 2017. január 1-től, önálló jogi személyiségű szervezeti egységként a Külügyi és Külgazdasági Intézet is – ennek érdekében a Kormány módosította a DEMKK Alapító Okiratát.

A 2016 nyári kormányzati döntést követően megszülettek a kapcsolódó jogszabályok is. Mivel a KKI-ról szóló kormányrendelet – a KKI mint központi hivatal megszűnéséhez illeszkedően – 2017. január 1-től hatályát veszti, a Kormány részletesen rendelkezett a külgazdasági- és külügyminiszter hatáskörébe tartozó külgazdasági és külügyi stratégiai kutatási és elemzési feladatokról, ebben definiálva azokat a közfeladatokat, amelyeket a miniszter a DEMKK útján, annak új, önálló jogi személyiségű szervezeti egységeként létrehozott KKI közreműködésével lát el a jövőben.

A DEMKK új szervezeti egységét – a DEMKK Kuratóriumának egyhangú döntése értelmében – 2017. január 1-től Schőberl Márton, a KKI jelenlegi vezetője irányítja tovább.

Összefoglalva: a KKI életében 2017. január 1-től új fejezet kezdődik. A tevekénységünkhez jobban illeszkedő, szakmai profilunkat jobban támogató szervezeti formában, nagyrészt változatlan csapattal, régi partnereinkkel együttműködve, új partnerek felé is nyitottan folytatjuk működésünket, és az új keretek között támogatjuk tovább Magyarország külpolitikai, külgazdasági céljainak elérését.

Menü

Főoldal

Navigáció