Hogyan tovább, Európai Unió? Kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a KKI kutatói

Publikálva: 2017. január 6.

2016. december 6-án Csornai Zsuzsanna és Németh Bence, Külügyi és Külgazdasági Intézet két kutatója vendégelőadást tartott a 2016. december 6-án Csornai Zsuzsanna és Németh Bence, Külügyi és Külgazdasági Intézet két kutatója vendégelőadást tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Europe Direct Tájékoztató Központ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2016. december 6-án Csornai Zsuzsanna és Németh Bence, Külügyi és Külgazdasági Intézet két kutatója vendégelőadást tartott a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Europe Direct Tájékoztató Központ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A Területfejlesztési Ügynökség a programot hetedszerre rendezte meg, a Külügyi és Külgazdasági Intézet pedig szakértői révén második alkalommal második alkalommal képviseltette magát rajta.

A kerekasztal-beszélgetés címe a Hovatovább Európai Unió volt. Csornai Zsuzsanna a Brexitről és annak lehetséges következményeiről tartott előadást az eseményen. A kutató kiemelte, hogy az EU struktúrája és erő-egyensúlya a britek kilépésével megváltozik és kérdés, hogy az idén általános választásokat tartó Franciaország és Németország közötti dinamika miként alakul majd. Csornai Zsuzsanna elmondta, hogy a britek kilépésével a V4-ek és köztük Magyarország is veszít érdekérvényesítő-képességéből, hiszen az Egyesült Királyság komoly és erős szövetséges volt a kormányközi vezetés erősítésében.

Németh Bence az amerikai elnökválasztásról tartott előadást, amelynek kimenetele várhatóan szintén komoly hatással lesz az Európai Unió jövőjére. A kutató előadásában az amerikai elnökválasztási rendszer sajátosságainak ismertetésén túl összefoglalta a 2016-os elnökválasztás kampányeseményeit és eredményét. Előadása végén Németh Bence a Trump-adminisztráció lehetséges tagjairól és a várható kül- és biztonságpolitikai irányvonalakról beszélt, külön kiemelve az Egyesült Államok NATO-hoz, illetve az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatainak fontosságát.

Menü

Főoldal

Navigáció