A tunéziai-magyar kapcsolatokról nyílt kiállítás a Külügyi és Külgazdasági Intézetben

Publikálva: 2016. november 4.

A 2016. november 2-án „Tunézia és az 1956-os magyar forradalom” címmel nyílt kiállítással hármas évfordulóra emlékezünk. Idén ünnepeljük a 60. évfordulóját a Tunézia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvételnek, a tunéziai függetlenség kikiáltásának, és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcnak egyaránt.

A kiállítás Tunézia budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet együttműködésében jött létre. Schőberl Márton, a KKI főigazgatójának köszöntője után beszédet mondott Khemaies Jhinaoui tunéziai külügyminiszter és Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

Íjgyártó István államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt 60 év történelme megmutatta, hogy arányaiban kis nemzetek, mint a magyar vagy a tunéziai hogyan tölthetnek be példamutató szerepet a diplomáciában, a demokratikus intézmények felállításában és a stabilitás megtartásában. 1956 után Magyarország volt a példaképe a diktatúrával és a szuperhatalommal szembeni ellenállásnak. Az Arab Tavasz 2011-es eseményei után pedig Tunézia vált a demokratikus átalakulás egyik mintapéldájává.

Az államtitkár a két ország jövőbeli együttműködése kapcsán kiemelte, hogy Magyarország és Tunézia híd szerepet betöltve kölcsönösen kiszélesíthetik egymás számára a diplomáciai és üzleti lehetőségeket Közép-Kelet-Európában, illetve Észak-Afrikában.

A kiállításon korabeli újságrészletek, fotók és levelezések mutatják be a hármas évfordulóhoz kapcsolódó eseményeket.


Forrás: kormany.hu

Menü

Főoldal

Navigáció