A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársai is részt vettek a “Dialógus Kína és a Közép-Kelet-Európai Politikai Pártok Között” című konferencián

Publikálva: 2016. október 14.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársai is részt vettek a “Dialógus Kína és a Közép-Kelet-Európai Politikai Pártok Között” című konferencián, melyre október 6-án került sor Budapesten. A KKI delegációját Schőberl Márton, a KKI főigazgatója vezette, aki egyben a konferencia magas szintű Politikai és Gazdasági Paneljének második ülését elnökölte.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársai is részt vettek a “Dialógus Kína és a Közép-Kelet-Európai Politikai Pártok Között” című konferencián, melyre október 6-án került sor Budapesten. A KKI delegációját Schőberl Márton, a KKI főigazgatója vezette, aki egyben a konferencia magas szintű Politikai és Gazdasági Paneljének második ülését elnökölte, melyen a Kínai Kommunista Párt és a párbeszédben résztvevő közép-kelet európai országok egy-egy politikai pártjának képviselői egyeztettek Kína és Közép-Kelet Európa politikai és gazdasági együttműködésének jelenlegi állásáról. A panel elsődleges célja a résztvevők jövőbeli együttműködéséről folytatott vélemények kinyilvánítása volt különös tekintettel az “Egy Út, Egy Övezet” kezdeményezésre és a 16+1 formációban történő kooperációra. A konferencia során a felek kölcsönösen kifejezték egymás iránti tiszteletüket és szándékukat a multilaterális együttműködés mélyítésére.

A Politikai és Gazdasági Panellel párhuzamosan futó társadalmi és kulturális szekció a civil társadalmak közötti együttműködés (people-to-people initiatives) fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. A panelisták kiemelték, hogy a kormányzati együttműködés mellett elengedhetetlen a hétköznapi emberek szintjén történő kapcsolatépítés is a hosszú távú, fenntartható fejlődés érdekében. A multilaterális politikai párbeszédek mellett szükség van egyéb platformokra is, melyek elősegítik a két régió társadalmai közötti szorosabb kapcsolat kialakítását, hogy egymás kultúrát jobban megismerhessék és javítani tudják a kölcsönös megértést – vélték a szakértők. A felszólalók többsége egyetértett abban, hogy létrejöttek már jól működő kezdeményezések, melyek erősítik a civil társadalmak elköteleződését egy-egy létrehozott program iránt. Az egyik leglátványosabb eredményeként a két régió közötti kapcsolatok erősödésének a turizmus felélénkülését hozták fel példaként a jelenlévők, de emellett kitértek a közös művészeti kiállítások számának növekedésére is, valamint az egymás nyelvének megismerésére irányuló idegen nyelvi kurzusok közös elindítására, melyek szintén prioritást élveznek. Egymás szépirodalmának fordításai és publikációi, tanulmányi csereprogramok, közös kutatói együttműködések promotálása, valamint közös gazdasági inkubátorok létrehozása a két régió startup cégeinek fejlődése érdekében mind olyan példaként szolgálnak, melyek a társadalom szintjén erősítik az országok közötti kooperációt. A második panelben magyar résztvevőként a KKI külső szakértője, Dr. Salát Gergely szólalt fel.

Menü

Főoldal

Navigáció